Ascultă RRC live

Informații culturale

Festival de film

Marți, 28 Ianuarie 2014 , ora 20.39
 
Bookmark and Share

România la cea de-a 64-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin


Festivalul Internațional de Film de la Berlin dă startul pe 6 februarie celei mai importante competiții de producții de film din întreaga lume.

Berlinale aduce anual peste 450.000 de spectatori, peste 3.000 de jurnaliști din 80 de țări, cu peste 400 de filme în program, fiind astfel după festivalul de la Cannes cel mai important eveniment cinematografic european.

În ultimii anii, filmul românesc s-a aflat la loc de cinste în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, iar Institutul Cultural Roman din Berlin susține prezența echipelor de film și ajută la organizarea standului românesc. ICR Berlin participă de asemenea și la editarea catalogului anual de filme românești prezentat la European Film Market din cadrul Berlinalei.

Anul trecut pelicula "Poziția copilului" în regia lui Călin Peter Netzer a fost premiată cu Ursul de Aur, fiind astfel primul lungmetraj românesc din istoria cinematografiei care a luat premiul cel mare al Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

După Ana Ulariu, Dragoș Bucur și Maria Popistașu, Ada Condeescu, Cosmina Stratan face parte anul acesta din selecția de zece actori europeni selecționați în programul Shooting Stars, ce are loc în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Ajuns la a 17-a ediție, programul Shooting Stars este organizat de European Film Promotion (EFP) în colaborare cu organizațiile membre ale EFP printre care se numără și Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc. Shooting Stars are ca scop promovarea pe plan internațional a celor mai talentați tineri actori europeni, cărora le facilitează întâlnirea cu membri importanți ai industriei cinematografice (actori consacrați, regizori, producători de renume, directori de casting).

Cosmina Stratan a început cu jurnalismul înainte de actorie și a scris la aceeași revistă studențească la care colaborase și Cristian Mungiu cu 15 ani înainte: "Opinia Studențească". În 2008 a intrat la secția de actorie a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa profesorului Florin Zamfirescu, iar în prezent este masterandă la aceeași universitate. A jucat în mai multe spectacole de teatru și scurtmetraje de școală, iar rolul din "După dealuri" este debutul ei în lungmetraj.

La secțiunea Berlinale Talents dedicată tinerelor talente din domeniul cinematografic au fost selectați regizoarea Adina Istrate, editorul Alexandru Petru, producătoarea Gabriela Suciu și actrița Elena Andreea Vasile. La acest program există anual în jur de 4.000 de aplicații și 300 de participanți selecționați. Dintre experții Berlinale Talents, invitați din 2003 până astăzi să participe la sesiuni de training cu tinerele talente se numără și nume ca Gael García Bernal, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Julie Delpy, Charlotte Rampling, Keanu Reeves, Wim Wenders, Michael Werner sau Wong Kar-wai.


Berlinale Co-production Market, program al festivalului dedicat dezvoltării proiectelor cinematografice va include și "6,9 pe scara Richter" a lui Nae Caranfil, produs de Mobra Films România, pe lângă alte 19 producții din întreaga lume.

Juriul FIPRESCI al festivalului îl avea ca membru anul acesta și pe criticul de film Mihai Fulger, un important autor de articole și publicații cinematografice, coordonator program al cinematografelor Eforie și Union și redactor la Arhiva Națională de Film.

Tot în cadrul Berlinalei, Centrul Național al Cinematografiei organizează Standul românesc la Berlinale Film Market, cu scopul de a introduce producțiile românești pe piața internațională, de a crea legături pentru coproducții internaționale, precum și de a prezenta România ca platou de filmare pentru investiții ale marilor case de producție internaționale.

Pe data de 28 ianuarie are loc conferința de presă a Berlinalei, în cadrul căreia va fi anunțat programul complet al festivalului.

Programul complet al ICR Berlin îl găsiți pe www.rki-berlin.de și pe Facebook .

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2012 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro