Ascultă RRC live

Special

O reprezentație specială

Miercuri, 15 Ianuarie 2014
 
Bookmark and Share

"La traviata" de Giuseppe Verdi, spectacol-aniversar Elena Moșuc,

la Opera Națională București

Sâmbătă, 18 ianuarie, ora 19.00

Cea mai cunoscută operă verdiană, La traviata, prinde din nou viață sâmbătă, 18 ianuarie, de la ora 19.00, la Opera Națională București, printr-o reprezentație specială dedicată aniversării sopranei Elena Moșuc, solistă ce cunoaște o spectaculoasă carieră în străinătate. Aceasta va interpreta rolul Violettei Valéry, în vreme ce tenorul danez Sune Hjerrild, supranumit tenorul cu cea mai frumoasă voce a generației sale, va da viață personajului Alfredo Germont.

La traviata este inspirată dintr-o poveste reală, pe care scriitorul Alexandre Dumas-fiul a folosit-o în romanul său de succes Dama cu camelii, publicat în anul 1848. Alphonsine Rose Plessis, Marie Duplessis, Marguerite Gaultier, Violetta Valéry sau Dama cu camelii sunt nume ale aceluiași personaj, când real, când literar, când muzical, personaj izbăvit prin iubire și bunătate. Pe de altă parte, acest personaj este reprezentativ pentru condiția femeii în secolul al XIX-lea, dar și pentru o parte din psihologia feminină a tuturor timpurilor.

Paznicul cimitirului Montmartre îți arată cu un aer blazat acea alee, la stânga, pe care poți ajunge la mormântul Damei cu camelii, nu al Margueritei Gautier, eroina lui Dumas-fiul, sau al Violettei Valéry, muza inspiratoare a lui Verdi. Acolo scrie: Içi repose Alphonsine Plessis, née le 15 Janvier 1824, décédée le 3 Fevrier 1847. DE PROFUNDIS. (Aici odinește Alphonsine Plessis, născută la 15 ianuarie 1824, decedată la 3 februarie 1847. Din adâncuri).

Aici începe dificultatea și mirajul. O cunoaștem, nu este un personaj inventat. Dumas-fiul a iubit-o, au fost împreună 11 luni. După moartea ei, publică romanul devenit celebru la un an distanță. Amintirile erau deci foarte vii. Unde începe ficțiunea și unde sfârșește realul?, se întreabă Cristian Mihăilescu, regizorul spectacolului La traviata din repertoriul Operei Naționale București.

Mai multe premii au deschis drumul sopranei Elena Moșuc spre o bogată carieră internațională. Soprana a construit o frumoasă legătură profesională cu Opera din Zürich, unde și-a demonstrat talentul în diverse roluri, precum Regina Nopții, Konstanze, Donna Anna, Lucia di Lammermoor, Linda di Chamounix, Gilda, Violetta ș.a. A fost invitată să cânte pe cele mai faimoase scene europene, la Milano, Viena, Londra, Paris, Roma, München, Berlin, Hamburg, Barcelona etc., în festivaluri de renume (Salzburg, Verona), dar și în SUA (la New York, Dallas) și Asia - Japonia, China, Coreea.

Printre triumfurile recente se numără câteva debuturi considerate excepționale, precum Norma din opera omonimă, Marguerite (Faust), Liù (Turandot), Mimì (La Bohème), Medora (Il Corsaro), Nedda (Pagliacci), rolurile titulare din Luisa Miller, Lucrezia Borgia, Maria Stuarda și Anna Bolena.

Sâmbătă, 18 ianuarie, ora 19.00

La traviata

Spectacol aniversar Elena Moșuc

Operă în trei acte de Giuseppe Verdi

Libretul de Francesco Maria Piave

Dirijor: Adrian Morar

Regia: Cristian Mihăilescu

Scenografia: Viorica Petrovici

Maestru de cor: Stelian Olariu

Coregrafia: Ioan Tugearu

Asistent de regie: Cristina Cotescu

Asistent de coregrafie: Cătălin Caracaș

Distribuția:

Violetta Valéry - Elena Moșuc (invitată)

Flora Bervoix - Sidonia Nica

Annina - Cristina Eremia

Alfredo Germont - Sune Hjerrild (invitat)

Giorgio Germont - Ștefan Ignat

Gaston, vicontele de Letorières - Andrei Lazăr

Baronul Douphol - Vasile Chișiu

Marchizul d'Obigny - Daniel Filipescu

Doctorul Grenvil - Iustinian Zetea (debut)

Giuseppe / Servitorul - Constantin Negru

Comisionarul - Alin Mânzat

Soliști balet: Antonel Oprescu, Rodica Fiastru, Irinel Manolovici, Ileana Sora, Beatrice Șerbănescu

Spectacolul are două pauze și se încheie în jurul orei 21.45

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 |
Copyright © 2000 - 2012 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro