Ascultă RRC live

Informații culturale

A Very Unsettled Summer

Vineri, 24 Ianuarie 2014 , ora 14.55
 
Bookmark and Share

Prezența românească la Festivalul Internațional de Film de la Göteborg

Anul acesta cinci lungmetraje românești au fost selectate în programul Festivalului Internațional de Film de la Göteborg, care se va desfășura în perioada 24 ianuarie – 3 februarie. Este vorba de A Very Unsettled Summer, regia Anca Damian, Carmen, regia Doru Nițescu , Când se lasă seara peste București sau Metabolism, regia Corneliu Porumboiu, Quod erat demonstrandumregia Andrei Gruzsniczki, toate proiectate în secțiunea Fem kontinenter (Cinci continente) și lungmetrajul Love building, regia Iulia Rugină, în secțiunea Den gudomliga komedin (Divina comedie), toate în premieră în Scandinavia. Fiecare film va beneficia de trei proiecții în cadrul festivalului. Detalii despre filme și informații despre bilete se găsesc pe site-ul festivalului, www.giff.se.


O altă prezență românească la Festivalul Internațional de Film de la Göteborg este cea a grupului REDAKZIA. Proiectul dezvoltat de REDAKZIAare ca rezultat final producția unui videodocumentar având ca referință controversatul film suedez Jag är nyfiken- en film i gult (I Am Curious - A Film in Yellow), produs în 1967. În cadrul festivalului, grupul REDAKZIA, format din artista Maria Drăghici și curatoarea Corina Oprea, va prezenta episoade din film, sub forma unui videozine, și va realiza interviuri și prezentări în cadrul unui cub amplasat în spațiul public, în imediata apropiere a sediului central al festivalului, în perioada 24 ianuarie-1 februarie. Proiectul este dezvoltat în colaborare cu Festivalul Internațional de Film de la Göteborg și centrul de artă Skogen din Göteborg (www.skogen.pm), cu sprijinul Municipalității Göteborg și al Institutului Cultural Român de la Stockholm.

Festivalul, înființat în 1979, este cel mai important eveniment de acest gen din Scandinavia și are anual peste 130 000 de spectatori, fiind un important punct de întâlnire pentru producătorii și criticii de film. În ultimii ani, cinematografia românească a fost o prezență constantă în festival, iar prin colaborarea cu ICR Stockholm, între anii 2006 și 2012, regizori precum Marian Crișan, Anca Damian, Cristi Puiu sau Alexandru Solomon au putut fi prezenți la festival.

Persoană de contact: Ioana Leca, coordonator de proiect ICR Stockholm – ioana.leca@rkis.se / 0046 8 20 76 00.

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2012 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro