Ascultă RRC live

Informații culturale

Proiectul Femei

Sâmbătă, 25 Ianuarie 2014 , ora 14.58
 
Bookmark and Share

Spectacolul FEMEI de Gheorghe Iancu revine pe scena Operei Naționale București

25 și 31 ianuarie 2014

Gheorghe Iancu, artistul care în 2013 a readus baletul Lacul lebedelor la Opera Națională București, oferă de această dată publicului spectacolul de dans contemporan Femei, inspirat din creația lui Anton Pavlovici Cehov. Astfel, după aproape cinci ani de absență din repertoriul Operei bucureștene, baletul Femei revine pe scena instituției în 25 și 31 ianuarie, de la ora 19.00, cu primele două reprezentații, care o vor avea ca invitată pentru rolul principal Mașa pe prim-balerina de origine italiană Letizia Giuliani, o artistă care i-a marcat viața marelui Gheorghe Iancu și care a avut un puternic impact chiar asupra procesului de creație al baletului FemeiRolul Amantul va fi interpretat în primele două reprezentații de către balerinul de origine cubaneză Amilcar Moret.  

Proiectul Femei s-a născut pentru Gheorghe Iancu încă din perioada în care dansa în Italia alături de celebra prim-balerină Carla Fracci. În 2002, însă, când Maggio Musicale Fiorentino (Italia) i-a comandat maestrului lucrarea, celebra balerină, deși nu se retrăsese încă din carieră, nu a putut onora invitația. Drept urmare, Gheorghe Iancu căuta acum o nouă stea, căuta prospețime, pentru că rolul principal, Mașa, impunea acest lucru. Iar minunea s-a produs. Gheorghe Iancu povestește:


Într-o zi, trecând prin fața unei uși deschise, unde se repeta, am întors capul și am văzut o „creatură” în aer care desena niște linii într-un mod pe care nu-l mai văzusem niciodată. Am făcut trei pași înapoi pe acel coridor, m-am așezat în ușă și pentru cinci minute am rămas nemișcat. Era Letizia Giuliani, care avea în jur de 18 ani. Așa a avut loc prima noastră întâlnire, iar când am început lucrul s-a întâmplat acel miracol pe care îl iubesc cel mai mult în meseria mea. Nu este spectacolul în scenă sau succesul publicului sau execuția în sine a spectacolului, ci momentul de creație când se naște această înțelegere nespusă între coregraf, între autorul baletului și interpret. 


Vă transmitem atașat comunicatul de presă, iar fotografii din cadrul baletului Femei (2009), pot fi descărcate de la următoarea adresă: http://we.tl/9RfEmvNek9


Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2012 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro