Ascultă RRC live

Special

Concert ONR

Vineri, 7 Februarie 2014 , ora 19.00
 
Bookmark and Share

Celebrul concert nr. 2 pentru pian de Rachmaninov la Sala Radio

Ideea de "șlagăr" sau, altfel spus, de "hit" este cel mai adesea asociată celebrelor melodii care au fost și încă sunt la mare modă, cum ar fi cele ale unor formații ca Beatles, ABBA, Spice Girls sau ale unor soliști pop-rock, dar cele mai cunoscute melodii și cu siguranță mult mai longevive sunt fragmentele de mare popularitate din muzica clasică.

Două astfel de "hit-uri" ale romantismului muzical rus, cântate peste tot în lume și devenite parte "subconștientă" a vieții cotidiene vor fi reunite în concertul de la Sala Radio programat vineri, 7 februarie (19.00): Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră semnat de RACHMANINOV și Dansurile polovțiene (din opera "Cneazul Igor") compuse de conaționalul său, BORODIN. Dacă prima lucrare a inspirat tema principală a cântecului "All by Myself" devenit cunoscut mai ales prin interpretarea lui Céline Dion, dar a făcut parte și din coloana sonoră a unui mare număr de pelicule cinematografice, Dansurile polovțiene au fost utilizate de Julio Iglesias sub titlul "Quiéreme" ("Iubește-mă") în albumul său "Emociones".

Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră - interpretat de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, solist MIHAI UNGUREANU - este cea mai populară creație a lui Rachmaninov, considerat ultimul mare romantic al muzicii clasice. "A compune muzică este parte a vieții mele la fel cu a respira și a mânca. Compun muzică pentru că trebuie să dau o formă sentimentelor mele, la fel cum vorbesc pentru că trebuie să îmi rostesc gândurile." - spunea compozitorul.

Puternic influențată de folclorul rus, opera "Cneazul Igor" a lui Borodin are la bază poemul anonim "Cântec despre oastea lui Igor" (sec. al IX-lea), iar Dansurile polovțiene (popor nomad de sorginte turcească) sunt cea mai apreciată parte a lucrării, devenite celebre mai ales după interpretarea coregrafică în cadrul stagiunilor "Baletelor ruse", la Paris, în 1909.

Pe lângă cele două partituri, tot în interpretarea ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO, veți asculta și uvertura operei "Cneazul Igor", întregul eveniment derulându-se sub bagheta dirijorului chinez JIN WANG.

Muzicianul a studiat dirijatul de orchestră la Conservatorul din Beijing și apoi la Academia de Muzică din Viena, având șansa de a se perfecționa cu reputați maeștri ai baghetei ca Zubin Mehta sau Leonard Bernstein. A fost invitat la pupitrul unor prestigioase ansambluri precum Orchestra Simfonică Radio din Berlin, Royal Philharmonic Orchestra din Londra, Orchestra Națională din China, Filarmonica din Seul, Orchestra Simfonică din Singapore etc.

Invitat special al serii este pianistul MIHAI UNGUREANU, cu un palmares variat de concerte pe mai multe continente, al cărui nume este în țară strâns legat de Filarmonica Oltenia din Craiova. Este în prezent director artistic al instituției, a ocupat poziția de director general și, în calitate de solist concertist al ansamblului, a susținut numeroase concerte la sediu, dar și turnee în Italia, Germania, Franța, Elveția, Spania, Gibraltar.

Evenimentul se va derula cu participarea CORULUI ACADEMIC RADIO, pregătit de dirijorul DAN MIHAI GOIA.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

________________________________

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 |
Copyright © 2000 - 2012 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro